Minunata Californie

Wow! Doar așa pot incepe postarea mea despre California, și asta pentru că este un loc pur și simplu uimitor, unde găsești tot ce vrei și ce nu vrei. Nu degeaba America este țara tuturor posibilităților 😉

Nimic din ceea ce citești înainte nu te pregătește cu adevărat pentru experiența trăită acolo. Sau cel puțin așa a fost in cazul meu, mai ales pentru faptul că nu îmi setasem anumite așteptări. Însă, cu siguranță este foarte important să îți faci foarte bine temele înainte de a pune piciorul pe pământ american.

California se întinde pe o suprafață de 423.970 km2 de-a lungul jumătății sudice a coastei de vest a Statelor Unite ale Americii continentale. Fiind mărginită la vest de Oceanul Pacific beneficiază de o climă plăcută mai tot timpul anului, dar și de zăpadă pe timpul iernii, în zona munților, și, de ploaie și ceață, mai ales în San Francisco.

Vom începe aventura cu Orașul Îngerilor, Los Angeles.

Găsești multe variante de zbor din București spre L.A., așa că, trebuie doar să ai puțină răbdare, astfel încât, să alegi varianta potrivită, și ca preț, dar și ca durată de zbor. Eu i-am ales pe cei de la Turkish Airlines și am avut escală în Istanbul de doar o oră și jumătate (suficient cât să ajungi la timp pentru al doilea zbor, însă puțin riscant in cazul in care ai vreo întârziere). Zborul este destul de lung și obositor dar merită!

Înarmează-te cu multă răbdare pentru a trece de controlul pașapoartelor! Dacă este ceva ce nu îmi place, de fiecare dată când ajung in USA, este exact partea aceasta, despre care am să vă povestesc într-un alt articol, când am să vă împărtășesc și din experiența obținerii vizei.

Los Angeles este un oraș care te surprinde, atât prin diversitatea oamenilor, cât și a locurilor și peisajelor. Aici cuvântul aproape este folosit când mergi 20 de minute cu mașina 😳 Aici nu prea vezi străzi, ci mai mult autostrăzi cu 5 benzi pe sens. Ceea ce înseamnă că fără mașină nu prea ai cum să te descurci. De aceea este foarte bine să închiriezi mașină pe tot parcursul vacanței. Aici totul se întinde mai mult pe orizontală decât pe verticală. Doar în centrul orașului vei vedea câteva clădiri înalte, în rest multe case care au o arhitectură destul de diferită de cele din Europa (mai exact un acoperiș plat și nu foarte înalte).

Los Angeles este un oraș cosmopolit, vibrant, plin de energie dar în același timp relaxat. Poți să îl vizitezi, in funcție de ceea ce contează mai mult pentru tine, în tot cursul anului datorită climatului mediteranean. In lunile de iarnă poți avea temperaturi mai scăzute (15-18 grade) și mai multe zile ploioase, însă soarele predomină în mare parte a timpului. Și dacă îți planifici călătoria pe timpul iernii încearcă să alegi luna Decembrie sau sfârșit de Noiembrie, început de Ianuarie, pentru a vedea cele mai frumoase case decorate de Crăciun.

L.A. m-a surprins prin relieful său care cuprinde munți cu creste albe de zăpadă, dealuri aride care se transformă în pâlcuri de verdeață după câteva zile de ploaie și plaje cu nisip cat vezi cu ochii. Ce poți să îți dorești mai mult, mai ales dacă ești un iubitor de natură!

Malibu beach

Cum eu iubesc plajele am ales ca în prima zi să mergem pe plaja din Malibu, chiar dacă era decembrie. Sigur, nu te poți încumeta la o baie în apa de un albastru minunat (eu nu am îndrăznit nici pe timpul verii) însă, te poți relaxa puțin sub razele călduțe ale soarelui, să te bucuri de natură și de casele de lux de pe plajă, fără să ai prea multă agitație in jurul tau (așa cum este in timpul verii).

Pentru a savura un cocktail delicios, Paradise Cove Beach Cafe este locul perfect, iar pentru o cină romantică de unde poți admira apusul, Geoffrey’s.

Disneyland

Probabil locul în care toți ne dorim să ajungem indiferent dacă mai suntem sau nu copii. M-am bucurat să aflu că prima mea vizită într-un parc Disney este chiar in primul parc deschis în 1955. Aici găsiți detaliile despre parc și bilete: https://disneyland.disney.go.com/tickets/

Am prins cea mai aglomerată zi din an, așa că, vă recomand să nu mergeți imediat după Crăciun 😉 Provocarea începe încă de la întrarea în parcare, care deși este imensă, ți se pare neîncăpătoare pentru toate mașinile care încearcă să își găsească un loc. Vrei, nu vrei de cum pășești în acest loc ești prins de emoții, de frenezie și energie. Voiam să ajung peste tot în același timp, fapt imposibil de altfel 🤪 Am ales să nu mergem în ambele parcuri, mai ales că nu sunt atât de curajoasă pentru a mă da în roller coaster.

Este foarte important să știi exact la care dintre atracții îți dorești să ajungi, astfel încât, să îți organizezi programările la cozile care sunt destul de mari. De asemenea, încearcă să îți programezi și pauza de prânz sau cina, dacă îți dorești să mănânci la restaurant (există riscul de a nu găsi niciun loc liber).

Ne-am petrecut toată ziua în Lumea Poveștilor și a Copilăriei trecând de la o poveste la alta, iar la sfârșit ne-am asigurat un loc bun pentru a vedea parada!

Totul a fost magic doar că vântul din acea seară nu a permis focul de artificii și am plecat puțin dezamăgită, însă așa, am un motiv pentru a mai merge și a doua oară.

Downtown

Deși nu toată lumea ajunge în aceasta zonă, merită să îți dedici o zi pentru a vizita:

– cea mai înaltă cladire din LA, US Bank Tower, pentru a te bucura de o priveliște extraordinară asupra orașului, dar mai ales pentru a avea o experiență deosebită data de Skyslide – să te dai cu sania pe sticlă de la etajul 70 până la etajul 69 😳 Costul care include accesul general și sania este de $28 pentru adulți și $22 pentru copii.

– pentru iubitorii de arta contemporană, Broad Museum – mai ales că intrarea este liberă. Ai nevoie totuși de bilete pe care, cel mai bine, este sa le achiziționezi online, pentru a selecta intervalul orar.

Grand Central Market, perfect pentru o scurtă oprire ca să îți recapeți energia. Este cea mai veche și mare piață publică din oraș. Aici găsești tot felul de preparate internaționale delicioase și o atmosferă multiculturală.

Micul Tokyo – ești în America dar ai poftă de mâncare japoneză? Atunci merită să ajungi in inima orașului, în acest mic loc care te trimite direct în Japonia, începând cu localurile cu specific japonez, la decorațiunile străzilor și terminand cu magazinele pline de produse japoneze.

The Last Bookstore – pierde-te pentru câteva minute in labirintul cărților construit într-o fostă bancă. Librăria este celebră pentru cărțile sale vintage și bine păstrate, precum și pentru ungherele sale ascunse și modul inedit de aranjare al cărților.

Getty Villa

J.Paul Getty este vinovat pentru acest loc minunat, întrucât nu mai avea unde să își expună toate exponatele sale pe care le colecționase până în acel moment. Așa că, în 1974 se deschide Villa Getty care a fost inspirată de Vila Papirusului de la Herculaneum și care acum este un adevărat muzeu ce găzduiește peste 44.000 de antichități grecești, romane și etrusce. Petrece câteva ore printre galerii și exponate, simte-te ca un zeu sau o zeiță printre grădinile sale cu aer mediteranean. Aproape că nu îți mai vine să pleci. 

Intrarea este liberă cu mențiunea că trebuie să îți rezervi online timpul de vizitare. De asemenea, parcarea este cu plată și variază între $10 și $20.


Rodeo Drive

Este strada faimoasă din Beverly Hills unde mergi ca la muzeu, doar că de data asta, în loc de picturi sau sculpturi, vezi cele mai scumpe magazine.

Poate pentru că am ajuns aici mai pe seară nu am prins aglomerație și am putut să mă plimb în voie și mai ales să privesc lung vitrinele magazinelor de lux. Este un loc aparte care nu poate rămâne nebifat 😉

Urban Light

Ne-am continuat drumul către Urban Light la care merită să ajungi fie doar și pentru o poză spectaculoasă pentru colecția de Instagram. Urban Light se află în fața Muzeului de Artă și reprezintă 202 de lămpi stradale, devenind rapid cea mai vizitată și fotografiată opera de artă publică din sudul Californiei.

Hollywood Walk of Fame

Firește că nu putea să lipsească celebrul Hollywood cu al său semn și Walk of Fame. După ce ne-am plimbat puțin cu mașina pe străzile din Hollywood am găsit un loc bun de parcare și am pășit în marea agitație de pe “Aleea Celebrității”. Mi-a plăcut atmosfera de aici și entuziasmul turiștilor care încercau să își găsească stelele preferate, să facă o poză cu celebrul semn sau să cumpere cele mai diverse suveniruri (am văzut aici cel mai mare magazin de suveniruri de până acum – “La La Land”).

Santa Monica & Venice Beach

Nothing is more L.A than Santa Monica. O statiune cocheta cu cele mai bune baruri si restaurante, magazine si stradute frumoase, plaja, ocean, palmieri si nelipsitul Pier (dig). Digul este reprezentativ pentru Santa Monica avand un mic parc de distractii, un acvariu si cateva restaurante specifice locului. De asemenea, aici se termina celebrul drum 66.

Ce mi-a placut cel mai mult a fost apusul de soare din Santa Monica, vazut de pe dig. Am privit multe apusuri frumoase, insa niciunul ca acesta, cu cerul schimbandu-se in atat de multe culori.

Incearca delicioasele preparate din carne, precum maduva, dar si stridiile si cocktelurile de la Meat On Ocean, https://www.meatonocean.com/

Promenada se intinde pana la o alta plaja celebra, si anume Venice Beach. Marginita pe o parte de oaze de verdeata si palmieri ofera o varietate de activitati, precum volei, role, biciclete, locuri pentru sport in aer liber (opreste-te pentru cateva minute la Original Muscle Beach… ai sa vezi de ce! ). Si nu rata o poza cu celebrele posturi de salvamar care dau si mai multa culoare acestui loc.

Venice Beach este locul artistilor, nonconformistilor, muzicienilor (oricand poti sa primesti un cd gratis al unui raper in devenire). Iar mirosul de “iarba verde” te face, fie sa grabesti putin pasul, fie dimpotriva 🙂

Rating: 5 out of 5.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: